Om spejdere og racister

ROBERT BADEN-POWELL

Robert Baden-Powell (1857-1941) deltog på britisk side under Boerkrigene, hvorfra han vendte hjem som helt, da han med held havde forsvaret byen Mafikeng under en 271 dage lang belejring.I 1908 stiftede Baden-Powell spejderbevægelsen, og han var leder af den internationale spejderbevægelse til sin død.

Han hævdede, at han fik ideen til spejderbevægelsen, da han organiserede arbejdet under belejringen af Mafikeng. Her lavede han et korps af drenge under belejringen, som fik til opgave at udføre ikke-krigsagtige jobs: hente vand, sørge for mad, aflevere beskeder fra/til soldaterne o.l. Erfaringerne fra belejringen overførte Baden-Powell til spejderne, og elementer herfra er stadig gældende i den internationale spejderbevægelse:

Learning by doing, børn hjælper børn (barn til barn, som det sikkert ville hedde med nutidens pædagogiske udtryk).

Baden-Powell er blevet berømmet for sine spejderideer, men det er senere blevet påvist, at han under belejringen opretholdt en skarp adskillelse mellem sorte og hvide. Det har fået nogle til at hævde, at det var ham, der var hovedmanden bag apartheid, men det er en overdrivelse, der vil noget. De 2.000 hvide fik ganske enkelt langt større rationer end de sorte (ca. 4.-5.000 i antal), men der var ikke tale om en systematisk form for raceadskillelse. Baden-Powell var nok racistisk, men ikke den, der satte apartheid i system.

Baden-Powell giftede sig i 1912 med Olave, der grundlagde spejderbevægelsen for piger. Er yderligere spejderhistorie af interesse vil Baden-Powells bog »Spejderliv« (på dansk første gang i 1932) eller hans selvbiografi være oplagt læsestof.

 

HENDRIK VERWOERD

Hvis Sydafrika blev nødt til at vælge mellem at være fattigt og hvidt - og sort og multikulturelt, skulle det vælge at være hvidt!, citat Hendrik Verwoerd

Hendrik Verwoerd (1901-66) var lærer i psykologi og sociologi. Studerede psykologi i 1930'ernes Tyskland. Medlem af NP (Det Nationale Parti). Minister for Raceanliggender (en slags indenrigsminister) fra 1950-58 og Premierminister i 1958. Verwoerd blev myrdet i parlamentet i 1966 af en sindsforvirret.

Da Verwoerd blev minister, var apartheid ikke et nyt begreb. Alle kendte det (det var overalt, blot ikke nedfældet i love). Baden-Powell (blandt mange) havde brugt det, og FN havde udtrykt sin kritik af det. Men det var Verwoerd, der institutionaliserede begrebet og indførte de omstridte love.

Han var så at sige arkitekten bag den politiske udførelse. Han gennemførte Homeland-politikken (tvangsforflytninger af sorte bl.a.) og besluttede, at townships ikke måtte have virksomheder, der var større end eksempelvis købmandsforretninger. I dag fortsætter hans enke og svigersøn kampen for udelukkende hvide områder befolket af de hollandske, efterkommere - afrikaanere. Et hvidt hjemland!

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev

Stil et spørgsmål

Felter markeret med * er påkrævet

Sikkerhedsbillede Opdater sikkerhedsbillede


 
Hejsa Jeg vil gerne sende en stor tak til personalet på Elefants vi var nede hos jer på den sidste tur inden alt det corona, jeg vil bare sige jeg synes i gjorde et godt stykke arbejde med at få os hjem. Men vi havde en super tur alligevel, det hele var som sidst vi var på Matswani i 2017, og i skal vide vi er ved at lægge penge til side igen så vi kan komme ned til jer igen Med venlig hilsen Helle og Jørgen
Jørgen Jørgensen

Kontakt Os

Matswani Safaris
Telefon: +45 7613 4042
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Sallingsundvej 10
6715 Esbjerg N

Kontaktformular

Salgskonsulenter

Klik her >>

Vi tilbyder

Matswani Safaris sammensætter individuelle jagtrejser til Sydafrika og andre udvalgte afrikanske lande. Afhængig af hvilke vildt arter du ønsker at jagte eller om du ønsker riffeljagt eller buejagt, laver vi gerne et skræddersyet tilbud til dig. Individuel jagt anbefales, hvis du ønsker jagt på arterne i Big Five, buejagt eller specielle kombinationer o.l. Priserne gælder for jagtdage og afslapningsdage (ikke-jagtdage). Ledsagere betaler samme pris uanset deltagelse som observatør på jagterne eller ophold på en af Matswani's Lodger.

Læs mere