Om historie

HVEM KOM FØRST; DE HVIDE ELLER DE SORTE?
Den nyeste forskning har vist, at det sydlige Afrika først blev befolket ret sent. Mennesket kom fra det centrale Afrika – presset mod nye landområder af krige og overbefolkning.Dette folk, kaldet Khoisan‚ danner grundlaget for de sorte stammer, vi kender i dag.

Da de hvide ankom sidst i 1400-tallet, mødte de Hottentotterne langs kysten og Buskmændene på de tørre højsletter inde i landet.

NEDENOM OG VIDERE MOD ØST
Efter Columbus' tur mod vest – og formodede fund af Indien – ville portugiserne gøre spanierne kunststykket efter og finde vejen til Indien ved at sejle mod øst. Kaptajnen Bartholomeus Dias nåede til det sydligste punkt i 1488 som han døbte Kap det gode Håb.
Dias forliste dog på hjemvejen, men hans optegnelser blev brugt af Vasco Da Gama, der i 1497 sejlede syd om Afrika og nåede Indien.

HOLLÆNDERNES INDTOG
Det sydlige Afrikas kyster er barske og uvenlige, vindene voldsomme og understrømmene meget farefulde.
– så vi skal helt op til 1652 før hollænderne, under ledelse af Jan Van Riebeeck, grundlægger deres første handels-station ved Taffelbjerget på Atlanterhavs-siden af Kap det gode Håb. – Det er bl.a. Van Riebeeck, der planter de første vinstokke.

ENGLÆNDERNE OVERTAGER SCENEN
År 1800 dækker den hollandske koloni store områder i dal landet Paarl og videre op langs kysten mod sydøst. Byer som Swellendam, Stellenbosch og Paarl er grundlagt af de tidligste hollandske indvandrere. Hjemme i Europa raser Napoleonskrigene og en konsekvens heraf bliver, at englænderne indgår en aftale med hollænderne om beskyttelse af Cape Town mod franskmændene. Aftalen fører til engelsk styre og indsættelse af engelsk ledelse. Det huer ikke boerne, som nu er 3-4 generations hollandske indvandrere. De rejser nordpå - væk fra englænderne. Disse udvandrere kaldes Voortrekkers, »de som rejser først«, og grundlægger de to fristater, Transvaal og Oranje samt den nye hovedstad Pretoria, efter kampe med de oprindelige sorte beboere. Vortrekkerne slår sig ned i disse områder og kaldes derfor også boer (fastboende).

DE HVIDE MOD DE HVIDE
Den kisterige Paul Kruger bliver i 1880 boernes leder. Denne meget religiøse mand er ikke lige englændernes kop the, da han fra sit hovedsæde reelt gør boerne uafhængige af det britiske imperium Cape Town. Kruger sikrer boernes reelle uafhængighed gennem anlæggelse af en jernbane til den portugisiske koloni i Mozambique. Boerne får på den måde guldet og diamanterne for sig selv og adgang til handel med omverdenen udenom englænderne. Med indsættelsen af den imperie- og Victoria-begejstrede Cecil Rhodes i Cape Town udbryder de såkaldte Boer-krige i 1890'ere, som fører til britisk sejr i 1902. Under Boer-krigen i 1890'erne oprettedes de første KZ-lejre i verdens-historien af den navnkundige Lord Kitchener. Den tvivlsomme ære af at blive interneret her, tilfaldt boernes kvinder og børn.

DET MODERNE SYDAFRIKA
I 1910 dannes Den sydafrikanske Union med et britisk og et nationalistisk Boer-parti, uafhængigt af England. I 1912 danner de sorte partiet ANC som et undergrundsparti. Det er forbudt for sorte at blande sig i politik. – Apartheid har meldt sig. I årene efter 2. Verdenskrig tager Apartheid til i styrke. Nelson Mandela arresteres i 1962 sammen med en række andre sorte ledere, og opdelingen mellem sorte og hvide forarger det meste af verden. Sydafrika isoleres mere og mere og lærer at klare sig selv.
Landets mange naturrigdomme gør det muligt at holde høj levestand blandt de hvide. I 1994 udskriver de Klerk demokratisk valg, som vindes af den løsladte Mandela.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev

Stil et spørgsmål

Felter markeret med * er påkrævet

Sikkerhedsbillede Opdater sikkerhedsbillede


 
Hejsa Jeg vil gerne sende en stor tak til personalet på Elefants vi var nede hos jer på den sidste tur inden alt det corona, jeg vil bare sige jeg synes i gjorde et godt stykke arbejde med at få os hjem. Men vi havde en super tur alligevel, det hele var som sidst vi var på Matswani i 2017, og i skal vide vi er ved at lægge penge til side igen så vi kan komme ned til jer igen Med venlig hilsen Helle og Jørgen
Jørgen Jørgensen

Kontakt Os

Matswani Safaris
Telefon: +45 7613 4042
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Sallingsundvej 10
6715 Esbjerg N

Kontaktformular

Salgskonsulenter

Klik her >>

Vi tilbyder

Matswani Safaris sammensætter individuelle jagtrejser til Sydafrika og andre udvalgte afrikanske lande. Afhængig af hvilke vildt arter du ønsker at jagte eller om du ønsker riffeljagt eller buejagt, laver vi gerne et skræddersyet tilbud til dig. Individuel jagt anbefales, hvis du ønsker jagt på arterne i Big Five, buejagt eller specielle kombinationer o.l. Priserne gælder for jagtdage og afslapningsdage (ikke-jagtdage). Ledsagere betaler samme pris uanset deltagelse som observatør på jagterne eller ophold på en af Matswani's Lodger.

Læs mere