Guld, diamanter og vilde dyr
DIAMANT- OG GULDFEBER
I 1867 blev der fundet en stor diamant nord for Orangefloden. Fundet endte i skabelsen af Afrikas første egentlige industri i Kimberley. Dårligt betalte sorte udgjorde arbejdskraften, og enkelte heldige hvide tjente formuer.
Den mest kendte diamant virksomhed er De Beers, grundlagt af Cecil John Rhodes. En virksomhed, der også i dag er det førende mineselskab.
I 1867 blev der også fundet guld i Sydafrika, men først i 1886 kom der gang i guldfeberen, hvilket for alvor flyttede magtcentrummet i landet mod nord væk fra Kaplandet og til Transvaal. En proces, der stadig er synlig, og som dengang var en væsentlig grund til Boer krigene. Mange af minerne er stadig aktive og udgør en væsentlig indtægtskilde i Sydafrika.
Boernes leder, Paul Kruger, flygtede til Schweiz med alt det guld han kunne få med toget til Mozambique. Kruger dør en naturlig død i 1904 uden at nogen så skyggen af guldet. Det er stadig ikke fundet!
DET VILDE AFRIKA
De hvides indtrængen i landet betød jagt på de vilde dyr. Især guldgraverne på højsletten ved Johannesburg tog for sig af The Big Five: Bøffel, næsehorn, elefant, leopard og løve. Kødet blev spist, og der blev færre og færre dyr. Skind og horn blev solgt til høje priser så der var reelt tale om rovdrift i det sidste tiår op mod år 1900.
Paul Kruger, boernes leder under Boerkrigene var på mange måder en fremsynet mand. Trods krigen mod det britiske imperium forberedte han en omfattende fredning for at bevare de vilde dyr. I 1898 blev Lower Sabie en realitet. I 1926 skiftede reservatet navn til Kruger Park, der i dag er verdens største kontrollerede reservat. Siden er der kommet flere statslige og private reservater til, blandt andet Pilanesburg nationalpark. Enkelte reservater tilbyder jagt, for dem der har råd. Prisen er betragtelig. Eksport af skind og horn er stærkt begrænset. Grundet krybskytteri har mange lande store bødestraffe for ulovlig import. Især Danmark.
I dag er det et "must" at tage på fotosafari for at opleve dyrelivet. Mange af Sydafrikas reservater tilbyder overnatning, hvor man virkelig kommer tæt på naturen. Uden at miste hverken behageligheden eller sikkerheden. Et ophold i bushen er en stor oplevelse. Lydene, lugtene og stemningen er næsten en ligeså stor oplevelse som mødet med dyrene. Maden er naturligvis skabt over det dyreliv, der findes lige uden for døren. Ude i bushen, i den sydøstlige del af landet, møder man ofte zuluernes landsbyer. En zulu-landsby "en kraal" består af et rundt, indhegnet område med meterhøje træpalisader eller flettede måtter som hegn. Midt på pladsen er der bål/ildsted hvor maden tilberedes.
Sydafrikas nationalblomt hedder Protea med et træagtig stamme og kogleagtige blomster i mange farver. I Sydafrika findes mange vækster, der kun kan opleves her. Her er regnskov mod øst, her er bregnetræer, yelllowwood, stinkwood og vilde bananer, og der er store områder med nåletræer, enorme plantager med fyr, ceder og eucalyptus.